Training chathulpverlening: Maak de klik!

Fontys Hogeschool Pedagogiek biedt online training: Maak de klik!

Chat is een relatief nieuw medium in de wereld van de hulpverlening en is te vergelijken met de welbekende telefonische hulpdienst. Voor de hulpvrager is het een gemakkelijk toegankelijke manier om vragen te stellen en steun te zoeken. Er zijn geen reistijden en reiskosten, er hoeven geen afspraken gepland te worden en er zijn geen of nauwelijks wachttijden. Nog belangrijker is dat chatten anoniem is en dat de drempel om gevoelige zaken te bespreken laag is. Het communiceren via chat stelt natuurlijk wel specifieke eisen aan de hulpverlener…

De hulpverlener moet vaardig zijn in het tekstueel reageren op berichten, en daarbij snel kunnen inschatten welk soort respons van hem gevraagd wordt.

De online training ‘Maak de klik’ leert je tekstueel in te kunnen gaan op allerlei soorten hulpvragen. Het vormt hiermee een eerste basis voor het verlenen van chathulp. Verder leer je: welke typen vragen worden gesteld, welke typen hulp kun je bieden? Hoe ga je om met het feit dat je de ander niet ziet en zo weinig echt kunt ‘doen’? Welke dilemma’s kom je tegen en hoe lossen jij en je collega cursisten die op?

Aan de training Maak de klik besteed je 20-30 studie-uren in je eigen tempo achter je eigen computer.

Na het behalen van de eindproef krijg je een certificaat van Fontys Hogeschool Pedagogiek. Daarnaast is de cursus geaccrediteerd door BAMw en levert deelname aan deze cursus (PE-nr. 183826) 8 registerpunten op voor het Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers.

Meld je aan of lees meer bij Fontys Hogeschool Pedagogiek.